Bruisend Frankrijk: Stedentrip Lille

Lille is een bruisende stad die je in het noorden van Frankrijk vindt. Vlamingen hebben overigens een andere naam voor de stad, zij noemen de stad Rijsel. Ook wordt Lille wel het Antwerpen van Frankrijk genoemd.

Dit komt omdat Lille een sterk Vlaamse inslag heeft, terwijl het toch echt om een Franse stad gaat. De stad heeft een eigen universiteit en door de aanwezigheid van de vele studenten is de stad erg gezellig en zeker bruisend te noemen.

In het centrum vind je bijvoorbeeld vele leuke restaurantjes, maar ook leuke bars en cafés. Verder zijn er vele bezienswaardigheden te bewonderen in de stad. Je gaat hier dus niet alleen naartoe voor de gezelligheid, maar je kunt er ook prima terecht om een paar dagen de Franse en Vlaamse cultuur op te snuiven.

De gemiddelde temperatuur in Lille is 14 tot 20 graden.

Bezienswaardigheden in Lille

Bezienswaardigheid 1

Bezienswaardigheid 1

Bezienswaardigheid 1

De bekendste bezienswaardigheid van Lille is de Grand Place. Dit is het centrale plein van de stad, dat de diverse wijken van Lille met elkaar verbindt. Aan de Grand Place staan diverse prachtige gebouwen, waaronder het oude beursgebouw Vieille Bourse.

Op het plein vind je La Colonne de la Déesse. Dit is een fontein met een prachtig beeld van een Godin. Ben je in de zomer in Lille, dan kun je neerstrijken op een van de vele terrasjes die men op het plein heeft gebouwd.

Een andere bekende bezienswaardigheid is de Citadel van Rijsel. Deze oude citadel wordt nog altijd gebruikt door het Franse leger. Je kunt de citadel niet bezoeken, maar je kunt wel door het park wandelen dat om de citadel heen ligt. Dit is zeker een aanrader, want in dit park kom je de oude verdedigingswerken van Lille tegen. Hier kun je door en langs wandelen.

Musea & cultuur

De meeste mensen die een museum willen bezoeken tijdens hun citytrip in Lille, kiezen ervoor naar het Palais des Beaux-Arts te gaan. Dit museum wordt ook wel het Museum voor de Schone Kunsten genoemd. Het museum heeft een van de grootste kunstcollecties van Frankrijk, met werken van Monet, Manet, Donatella, Rodin, Rubens en Breughel. Omdat het museum zo’n grote kunstcollectie heeft, wordt het ook wel het Louvre van Lille genoemd. Zeker een must voor de kunstliefhebber!

Een ander bekend museum is het Mémorial Charles De Gaulle. Dit museum staat geheel in het teken van de beroemde Franse militair en politicus Charles De Gaulle en is gevestigd in zijn geboortehuis.

Fietstours in Lille

Lokale specialiteit

De lokale specialiteit van Lille is niet Frans, maar typisch Vlaams. Dit is niet zo vreemd, want Lille heeft een sterke Vlaamse inslag. Het gaat om het gerecht ‘waterzooi’, dat gemaakt wordt met kip of vis, groenten, room en aardappelen. In feite is het een soort soep, die vaak geserveerd wordt met brood.

Ook worden er in Lille veel Vlaamse stoofpotten geserveerd, die uiteraard met Belgisch bier bereid worden.

Blogs over Lille

Luchthaven in de buurt van deze stad.

Luchthaven in de buurt van Óbidos

Lille heeft een eigen luchthaven, ook wel Lille Airport of Rijsel Airport genoemd. De luchthaven ligt slechts 12 kilometer verwijderd van de stad. Je bent vanuit het vliegveld dan ook in een mum van tijd in het centrum van Lille.

Overigens kiezen de meeste mensen ervoor om naar Lille te rijden. Zeker als je in het zuiden van het land woont, ben je met de auto sneller in Lille dan wanneer je met het vliegtuig reist.

Adres

Route de l’Aéroport, 59810 Lesquin, Frankrijk

Boek een dagje Obidos als dagtrip vanuit Lissabon, de hoofdstad van Portugal. TIP!