Riga: Goedkope citytrip

Wil je een paar dagen naar het buitenland, maar wil je niet te veel geld uitgeven aan je citytrip? Dan raden wij je aan Riga te bezoeken. Riga is de hoofdstad van Letland. Wat deze stad zo bijzonder maakt, is het feit dat je hier invloeden uit allerlei verschillende landen vindt.

Denk hierbij aan diverse landen in Oost-Europa, Rusland en Duitsland. Ondanks de vele invloeden uit andere landen, heeft Riga ook een eigen identiteit. Je maakt kennis met deze unieke identiteit tijdens jouw citytrip in de hoofdstad van Letland.

Riga is niet groot, maar er is wel veel te doen, te zien en te beleven. Zo kun je er diverse bezienswaardigheden bewonderen, maar ook musea bezoeken. Verder is het gewoon erg leuk om in de stad rond te wandelen. Loop je door de stad, dan zie je goed hoe veelzijdig Riga is. Ook zie je duidelijk de invloeden van Oost-Europa, Rusland en Duitsland terug.

De gemiddelde temperatuur in Obidos is 18 tot 22 graden.

Bezienswaardigheden in Riga

Bezienswaardigheid 1

Bezienswaardigheid 1

Bezienswaardigheid 1

De meeste bezienswaardigheden van Riga vind je in de oude binnenstad. De oude binnenstad van Riga bevindt zich rondom het Stadhuisplein, de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Rond het Stadhuisplein vind je niet alleen het stadhuis, maar ook het ‘Huis van de Zwartkoppen’. Dit gebouw werd gebruikt door een gilde voor ongetrouwde kooplieden uit Duitsland. De diverse historische gebouwen rond het Stadhuisplein zijn flink beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werden in de jaren 90 allemaal hersteld. Nu zien de gebouwen er weer uit zoals ze er vroeger uit zagen: erg indrukwekkend.

Een andere bezienswaardigheid die zeker de moeite waard is, is Rīgas Doms. Dit was vroeger de grootste kerk in de Baltische staten. De eerste steen van de kerk werd al in het jaar 1211 gelegd, maar het huidige uiterlijk kreeg het bouwwerk pas tussen de veertiende en de zestiende eeuw.

Tip: loop zeker even naar binnen, want de glas-in-lood ramen in de kerk zijn prachtig en laten het sobere interieur echt stralen. Leuk weetje: het orgel van de kerk komt uit Zaandam.

Musea & cultuur

Wil je een museum bezoeken tijdens jouw verblijf in Riga? Dan raden wij je aan naar het Bezettingsmuseum te gaan. Dit museum staat helemaal in het teken van de bezetting van Letland, vanaf het jaar 1939. In het museum leer je hoe Letland eerst bezet werd door de Sovjet-Unie, om vervolgens te maken te krijgen met nazi-Duitsland en hierna weer bezet te worden door de Sovjet-Unie. Het Bezettingsmuseum is zeker de moeite waard als je van historische musea houdt.

Net buiten Riga vind je het Etnografisch openluchtmuseum. Dit museum werd in 1924 geopend en is een van de oudste openluchtmusea van Europa. Tijdens een bezoek aan dit oude museum zie je goed hoe men in de vroegere eeuwen leefde. In het museum kom je diverse oude gebouwen tegen, uit de zestiende tot de negentiende eeuw.

Ook vind je er boerenhoeves, winkels, windmolens, kerken en zelfs een compleet vissersdorpje. Overal lopen ambachtslieden rond, die je laten zien hoe men vroeger werkte.

Op de fiets door Riga

Lokale specialiteit

Het bekendste gerecht uit de Letse keuken is grijze erwten in spek, in het Lets ook wel ‘pelēkie zirni ar speki’ genoemd. Dit is een soort stoofpotje dat bereid wordt met droge erwten, gefrituurde ui en blokjes spek van varkensbuik. Het gerecht werd vele jaren geleden in het leven geroepen, toen er niet zo veel eten te vinden was in Letland. Alle voedingsmiddelen die er nog in de voorraadkast lagen, werden simpelweg samen in een stoofpotje gedaan. Toch is dit wat oneerbiedig, want grijze erwten in spek is in feite een lekkere en goed vullende maaltijd.

Laatste blogs over Riga

Luchthaven in de buurt van deze stad.

Luchthaven in de buurt van Riga

Op slechts 10 kilometer afstand van Riga vind je het internationale vliegveld Riga Airport. Land je op dit vliegveld, dan hoef je slechts 15 tot 20 minuten te rijden met de auto, de bus of de taxi om het centrum van Riga te bereiken.

Adres

Mārupe, LV-1053, Letland

Boek een dagje Obidos als dagtrip vanuit Lissabon, de hoofdstad van Portugal. TIP!