Stedentrip naar Bratislava

Wil je een paar dagen naar het buitenland, maar wil je niet te veel geld uitgeven aan jouw citytrip? Dan raden wij je aan naar Bratislava af te reizen, de hoofdstad van Slowakije. De stad is niet adembenemend mooi maar je kunt je hier zeker enkele dagen vermaken.

In de stad vind je veel leuke winkels en restaurant, kun je heerlijk rondwandelen en kun je bovendien leuke musea bezoeken. Daarnaast heeft Bratislava een intrigerende geschiedenis, waar je tijdens jouw citytrip meer over kunt leren.

De binnenstad van Bratislava is erg knus. Je vindt hier vele pastelkleurige huisjes, in smalle straatjes waar je tijdens jouw citytrip fijn doorheen kunt wandelen. Over de binnenstad waakt een grote burcht, die je tijdens jouw vakantie kunt bezoeken. Verder kun je in de stad goed winkelen, leuk terrassen en lekker eten. En houd je van stappen? Dan is Bratislava ook zeker leuk om te bezoeken, want deze stad heeft een bruisend uitgaansleven.

De gemiddelde temperatuur in Bratislava is 16 graden.

Bezienswaardigheden in Bratislava

Bezienswaardigheid 1

Bezienswaardigheid 1

Bezienswaardigheid 1

De bekendste bezienswaardigheid van Bratislava is Bratislavsky hrad. Dit is een grote burcht, waar een groot deel van het historische centrum van de stad omheen is gebouwd. De burcht werd gebouwd in de negende eeuw en werd in die tijd nog Pressalauspurch genoemd. Door de jaren heen is de burcht diverse keren verbouwd en gerenoveerd. Daarom ziet deze er nog altijd prachtig uit.

Een andere bezienswaardigheid die je zeker moet bewonderen tijdens jouw citytrip in Bratislava, is Grassalkovichov Palác. Dit is de residentie van de president van Slowakije, die je op de Hodžovo Námestie vindt. Het gebouw werd rond 1760 gebouwd, volledig in de barokke stijl. Mede door deze stijl, de vlaggenmasten en de wachters bij het gebouw, ziet de residentie van de president er erg hoffelijk uit. De tuinen die bij de residentie horen, zijn opengesteld voor publiek.

Tot slot kun je de Grote Markt van Bratislava bezoeken. Dit is de kern van het historische deel van de stad. Aan het plein liggen diverse bezienswaardigheden, waaronder het oude stadhuis van Bratislava en de Maximiliaanfontein. En ga je in de winter naar Bratislava? Dan wordt er op het plein een grote kerstmarkt georganiseerd. Zeker de moeite waard om even overheen te wandelen.

Musea & cultuur

In Bratislava vind je diverse musea die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Het bekendste museum is het Bratislava City Museum. Dit museum staat geheel in het teken van de geschiedenis van de stad. Als je meer te weten wil komen over de historie van Bratislava, raden wij je aan om dit museum in het oude stadscentrum te bezoeken.

Wil je een kunstmuseum bezoeken tijdens jouw citytrip? Dan kun je naar Galéria Moderného Umenia Danubiana gaan, ook wel Danubiana genoemd. Dit museum heeft een grote collectie kunstwerken. Je bewondert er voornamelijk moderne kunst.

Een andere aanrader is het Museum of Jewish Culture. Dit museum staat, zoals de naam al verklapt, in het teken van de Joodse cultuur in Slowakije. Omdat er sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer zo veel over is van deze cultuur, is dit museum extra interessant om te bezoeken.

Fietsen in Bratislava

Lokale specialiteit

De Slowaakse keuken kent vele unieke specialiteiten. Ten eerste kun je in Bratislava Bryndzove halushky eten. Dit zijn aardappelbollen met schapenkaas, die geserveerd worden met geroosterd spek.

Een andere bekende lokale specialiteit is Zemiakové placky. Dit zijn aardappelpannenkoeken die gebakken worden in olie met knoflook en bloem. Ook een aanrader: Granadír. Ook dit pastagerecht wordt bereid met aardappel.

Laatste blogs over Bratislava

Luchthaven in de buurt van deze stad.

Luchthaven in de buurt van Bratislava

In de directe omgeving van Bratislava vind je de luchthaven M.R Štefánika, ook wel Letisko Bratislava of Letisko Milana Ratislava Štefánika genoemd. Dit is de belangrijkste internationale luchthaven van Slowakije. De luchthaven ligt ongeveer 9 kilometer van de binnenstad van Bratislava.

Vanuit de luchthaven ben je eenvoudig en snel in de binnenstad en als je weer terug naar Nederland gaat, ben je vanuit jouw accommodatie in Bratislava in een mum van tijd op het vliegveld. Je kunt dan ook het beste naar dit vliegveld vliegen als je een paar dagen naar Bratislava gaat.

Adres

Ivanská cesta, 820 01 Bratislava, Slowakije

Boek een dagje Obidos als dagtrip vanuit Lissabon, de hoofdstad van Portugal. TIP!