Gerona: De schaduw van Barcelona

Veel mensen die op vakantie zijn in de Costa Brava, maken een dagtrip naar de historische stad Gerona (Girona). Je kunt hier lekker op het terras zitten, maar je kunt er ook goed winkelen. Bovendien zijn er veel leuke musea in de oude stad te vinden.

Je kunt je dan ook prima een dag vermaken in de stad. Al is het ook zeker mogelijk om enkele dagen of langer naar Gerona te gaan.

Gerona ligt in het noordoosten van Spanje. Ben je in Barcelona, dan moet je ongeveer een uur rijden voor je de stad bereikt. De historische stad werd door vele volkeren bewoond.

De Romeinen bouwden er een citadel, maar later kwamen de Visigoten en de Moren naar de stad. Alle volkeren die in Gerona hebben gewoond, hebben hun sporen achtergelaten in de stad. Dit maakt Gerona zo veelzijdig en leuk om te bezoeken. Daar komt nog bij dat Gerona erg goed bewaard is gebleven. De gemeente heeft enkele jaren geleden nog in diverse restauratiewerkzaamheden geïnvesteerd, om de stad mooi te houden

De gemiddelde temperatuur in Gerona is 15 tot 22 graden.

Bezienswaardigheden in Gerona

Bezienswaardigheid 1

Bezienswaardigheid 1

Bezienswaardigheid 1

De bekendste bezienswaardigheid van Gerona is La Catedral de Santa Maria, ook wel de Kathedraal van Gerona genoemd. Deze kathedraal heeft een hoge ligging en steekt prachtig boven de stad uit. Daar komt nog bij dat het gebouw erg groot is. De bouw van de kathedraal nam zelfs enkele eeuwen in beslag.

Pas in de achttiende eeuw was de bouw van het gotische bouwwerk voltooid. Ga je de kathedraal bewonderen, bezoek dan ook zeker het bijbehorende museum. In dit museum worden diverse unieke items getoond, waaronder een kist uit de tiende eeuw en sieraden uit de dertiende eeuw.

Verder kom je in Gerona diverse Baños Árabes tegen, ofwel Arabische badhuizen. Deze zijn leuk om te bezoeken, want de badhuizen houden de gedachten aan  het Moorse verleden van de stad levendig. De meeste badhuizen werden in de twaalfde eeuw gebouwd.

Tot slot raden wij je aan El Call te bezoeken. Dit is de naam van de Joodse wijk van Gerona, die aan de rechter oever van de rivier de Onyar ligt. In de Joodse wijk vind je vele smalle straatjes, mooie huizen en gezellige pleintjes. Ook vind je er het Anullana paleis. Velen noemen dit het mooiste gebouw van de Joodse wijk.

Musea & cultuur

In Gerona vind je vele interessante musea. De twee bekendste musea zijn Museu d’Història de Girona en Sant Pere de Galligants. Museu d’Història de Girona is een historisch museum. Hier lees je van alles over de geschiedenis van de stad, helemaal tot in de prehistorie. Het museum is gevestigd in een oud klooster, dat in 1762 gebouwd werd. De locatie van het museum maakt het Museu d’Història de Girona extra bijzonder.

Sant Pere de Galligants is een archeologisch museum, dat ook wel MAC wordt genoemd. Ook dit museum is gevestigd in een voormalig klooster. In het museum zijn vele verschillende voorwerpen te zien die archeologen bij opgravingen in Gerona hebben gevonden.

Fietsen in Gerona

Lokale specialiteit

De lokale specialiteit van Gerona is ‘botifarra dolça’. Dit is een worst die van gehakt gemaakt wordt. Dit gehakt wordt vermengd met suiker, citroenschil, kaneel en zout. Je kunt de worst gedroogd eten, maar je kunt deze ook bakken. Vaak wordt de worst met zoetzure appel en/of witte wijn bereid.

Laatste blogs over Gerona

Luchthaven in de buurt van deze stad.

Luchthaven in de buurt van Gerona

Het vliegveld van Gerona heet Aeropuerto Girona Costa Brava. Dit vliegveld ligt ten zuidwesten van de stad, ongeveer tien kilometer van Gerona verwijderd. Het is het grootste en drukste vliegveld in de Costa Brava.

Je vliegt niet alleen naar dit vliegveld als je naar Gerona gaat, maar ook als je naar Barcelona of een andere stad in de Costa Brava gaat.

Adres

Carretera del aeropuerto, s/n, 17185 Vilobí d’Onyar, Girona, Spanje

Boek een dagje Obidos als dagtrip vanuit Lissabon, de hoofdstad van Portugal. TIP!