Brno stedentrip: Geheim van Tsjechië

De meeste mensen die een citytrip willen organiseren in Tsjechië, bezoeken Praag. Dit is een prachtige stad, maar het is zeker niet de enige mooie stad in Tsjechië. Heb je Praag al een keer gezien en wil je een andere Tsjechische stad bezoeken? Dan kun je een tripje naar de historische stad Brno organiseren.

Brno wordt ook wel het best bewaarde geheim van Tsjechië genoemd. De stad is erg veelzijdig. Je bewondert er prachtige gebouwen van grote historische waarde, maar je kunt er ook urenlang door het pittoreske stadcentrum dwalen. Ook wonen er in Brno veel studenten. Zij geven de stad extra gezelligheid. En houd je van bier? Dan zit je in Brno zeker goed, want in deze stad drink je de lekkerste biertjes voor een hele lage prijs. Het bier in Brno is in ieder geval beduidend goedkoper dan het bier in hoofdstad Praag.

Veel mensen vinden Praag prachtig, maar vinden de stad iets te druk. Door de jaren heen is Praag namelijk erg toeristisch geworden. Je komt hier niet alleen Nederlandse toeristen tegen, maar ook steeds meer toeristen uit China. Wil je de drukte van Praag vermijden? Dan ga je naar het kleine broertje van de hoofdstad, Brno.

De gemiddelde temperatuur in Brno is 18 tot 22 graden.

Bezienswaardigheden in Brno

Bezienswaardigheid 1

Bezienswaardigheid 1

Bezienswaardigheid 1

Ben je in Brno, dan kom je vanzelf op het Vrijheidsplein terecht. Dit is het grootste en tevens oudste plein dat je in de stad vindt. Is er iets te doen in Brno? Dan wordt deze activiteit doorgaans op het Vrijheidsplein georganiseerd.

Verder vind je op het plein een opvallend kunstwerk: de astronomische klok van Brno. Het kunstwerk ziet er een beetje bizar uit: het lijkt namelijk op het mannelijke geslachtsdeel. Ben je om 11:00 uur op het plein, dan ben je getuige van een bijzonder schouwspel. Om 11:00 uur rolt er namelijk een bal naar beneden in het kunstwerk, wat het aanzicht van de astronomische klok nog iets vreemder maakt.

Verder is het leuk om de Spiegelberg te beklimmen. Op deze berg heb je niet alleen een mooi uitzicht over de stad, maar vind je bovendien een groot stadspark. Rond het stadspark vind je diverse cafés, waar je wijn in plastic glazen kunt kopen. Deze wijn kun je vervolgens opdrinken in het gezellige park. Erg romantisch!

Musea & cultuur

Heb je de Spiegelberg beklommen, dan zie je een groot kasteel. Dit kasteel wordt ook wel Kasteel Spiegelberg genoemd. Het was ooit een gevangenis, maar nu is het een museum. In het museum kom je meer te weten over de diverse koningen die vroeger in Kasteel Spiegelberg woonden. Ook heeft het museum een uitzichtpunt. Hier kun je mooie foto’s maken van de kathedraal op de berg.

Onder een groot deel van Brno ligt een netwerk van tunnels. In de middeleeuwen hadden vrijwel alle huizen in Brno een grote kelder. Door deze kelders met elkaar te verbinden, ontstond er een groot tunnelnetwerk. Hier kun je zelf doorheen wandelen, maar ook met een gids. Ook kun je de tunnels verkennen met een audiotour.

Brno per fiets ontdekken

Lokale specialiteit

In Tsjechië wordt veel varkensvlees gegeten. Ook in Brno wordt er veel met varkensvlees gekookt. Een bekende lokale specialiteit die je in Brno kunt eten, is gefrituurd varkensvet. Dit gerecht is misschien niet iets voor iedereen, maar als echte vleesliefhebber moet je deze specialiteit zeker proeven.

Verder wordt er in Brno veel bier gebrouwd, ook door restaurants en bars zelf. Je kunt de vele lokale biertjes proeven tijdens een van de vele Beer Tours in de stad.

Laatste blogs over Brno

Luchthaven in de buurt van deze stad.

Luchthaven in de buurt van Brno

De meeste mensen kiezen ervoor om op Praag te vliegen. Niet alleen omdat zij een citytrip naar Praag combineren met een citytrip naar Brno, maar ook omdat er op de luchthaven van Brno zelf, Brno-Turany, beduidend minder vliegtuigen landen.

Adres

Aviatická, 161 08 Praha 6, Tsjechië

Boek een dagje Obidos als dagtrip vanuit Lissabon, de hoofdstad van Portugal. TIP!